News On Malaysia

EDITOR

MUKA DEPAN

BERITA AM

BISNES

GLOBAL

FOKUS

RENCANA

SURAT PEMBACA

FORUM

KOLEKSI

CONTACT

ISNIN  Mei 3  1999

BERITA
RM230 juta: Mahathir tuju kepada Zahid

Ketika di Kubang Pasu, 1 Mei 1999 lalu, Mahathir memberitahu kononnya Anwar telah memberi projek bernilai RM230 juta kepada rakannya. Kononnya ini satu pendedahan. Itulah tanggapan Mahathir. Dan, apabila dianggap pendedahan, dia menganggap rakyat terkejut dengan pendedahan itu.

Maka apabila "pendedahan" yang kononnya itu dibuat, "ketulan taik yang paling hampir dengan kepala taik dalam barisan taik yang bersistem taik" hingga kepada ketulan-ketulan taik lain dalam barisan taik" itu pun masaing-masing mengeluarkan bau busuk yang membusuki dan membusukkan sebagai reaksi kepada bau busuk yang dikeluarkan oleh "kepala taik yang mengetuai barisan taik yang bersistem taik" itu (dipinjam istilah dari SHIT Shahnon).

Manakala tukang pelaporan yang bersifat peranjingan lagi diperanjingkan pun dengan gabah-gabah menulis dan menyalak - juga sama-sama mengeluarkan bau busuk taik yang membusuki danmembusukkan.

Sebenarnya, kita tidak terkejut apa yang kononnya dikatakan "pendedahan" itu. Apa yang dianggap pendedahan oleh Mahathir itu sebenarnya bukan pendedahan kerana ia tidak mengejutkan akal yang waras yang disinari cahaya.

Jika pun ada orang Melayu yang mempunyai perniagaan bernilai RM230 juta, maka adakah itu salah? Jika salah, maka salahlah Daim yang mempunyai perniagaan bernilai berbillion ringgit dan salahlah Mirzan, Mokhzani, Mukhrij dan Marina serta juga Ibrahim Ahmad Badawi dan yang mempunyai perniagaan yang juga nilainya beratus juta ringgit!

Kita tidak pernah mempersoalkan Mirzan, Daim, Mokhzani, Mukhrij dan Ibrahim Ahmad Badawi atau siapa-siapa dari segi mendapat peluang perniagaan. Maka tokoh yang disebut oleh Mahathir (tetapi belum disebutkan namanya iaitu iaitu Zahid Hamidi) juga berhak mendapat peluang perniagaan seperti juga Mirzan, Mukhrij, Mokhzani, Marina, Ibrahim Ahmad Badawi, Yahya Ahmad dan sebagainya. Adakah peluang perniagaan hanya untuk ahli UMNO sahaja? Jika demikian, maka Zahid juga berhak kerana dia ahli UMNO. Atau, adakah peluang perniagaan hanya untuk anak-pinak Mahathir saja?

Tetapi sebenarnya ada perbezaan antara perniagaan Zahid dengan perniagaan Mirzan atau Daim. Jika benar dakwaan Mahathir "kepala taik" itu, Zahid hanya mempunyai RM230 juta. Tetapi Mirzan pula bukan juta nilai perniagaannya, bahkan berbillion ringgit! Lepas itu, apabila rugi, dapat pula "bail out" RM490 juta, satu angka yang sungguh besar, dua kali ganda angka yang dikaitkan dengan Zahid. Tidak cukup dengan "bail out" RM490 juta itu, paksa pula Petronas "inject" RM60 juta. Masih tidak cukup dengan injection RM60 juta daripada Petronas itu, paksa pula EON buat "injection" kepada Mirzan dengan cagaran hanya sekeping keterangan income tax fotostat! Adakah Zahid mendapat peluang seperti Mirzan sedemikian rupa, silih berganti? Tidak, bukan? Itulah perbezaannya.

Daim juga sama. Peluang dia mendapat perniagaan dulu, kita tidak persoal. Tetapi yang kita persoalkan ialah Daim, seperti juga Mirzan, sungguh rakus, mendapat kontrak kerajaan sama ada semasa dalam kerajaan atau semasa di luar kerajaan dengan menggunakan kuasa Mahathir "kepala taik".

Sekarang, apabila duduk dalam kerajaan, peluang untuk Daim lagi terbuka luas dan tidak ada siapa lagi yang boleh menghalangnya. Ibarat kata Subky Latif: Macam harimau diminta, menjaga daging! Tambahan pula, penghalang utama sudah pun diterajangkeluar.

Jika benar Zahid ada RM230 juta, dia isytiharkan hartanya. Kita percaya Mirzan, Mokhzani, Mukhrij dan Daim, malah Mahathir juga telah mengisytiharkan harta masing-masing. Maka kenapa tidak dedahkan sama? Barangkali jika didedahkan, akan pengesan orang kampung di Kubang Pasu atau di Ceruk Tok Kun melihat angka-angka luar biasa itu.

Jika benar Zahid ada RM230 juta, barangkali dia pandai berniaga. Sedangkan Mirzan pula kerugian berbillion ringgit sehingga Mahathir "si kepala taik" terpaksa "bail out" beratus-ratus juta ringgit bagi menyelamatkan anaknya itu. Barangkali Mirzan tidak pandai berniaga, sebab itu kerugian! Cuma dia mengharapkan kuasa bapaknya yang menjadi "kepala taik" yang digelar SHIT atau PukiMak atau PM itu.

Sebenarnya Anwar tidak serakus Mahathir. Kalau benar Anwar tolong Zahid, dia beri projek kepada rakan, tetapi Mahathir pula beri projek kepada anak sendiri dalam jumlah yang tidak terfikir oleh kita. Kalau benar Anwar bagi projek kepada Zahid, dia bagi kepada pemimpin UMNO, tetapi Mahathir bagi kepada anaknya yang bukan pemimpinUMNO!

Kita masih meragui fakta dan kebenaran kata-kata Mahathir tentang nilai projek itu. Mahathir kata Anwar bagi projek bernilai RM230. Manakala dalam kenyataan itu juga dia kata angka itu terdapat dalam perisytiharan harta yang diserahkan kepadanya. Adakah yang Mahathir maksudkan sebenarnya? Kalau Anwar bagi projek bernilai RM230 juta, tentunya selepas diniagakan atau projek itu beroperasi, maka nilainya lebih daripada itu. Atau, jika angka RM230 itu ada dalam perisytiharan harta, maknanya ia adalah pendapatan yang sudah diniagakan atau projek itu sudah beroperasi. Maka ini bermakna nilai projek itu semasa diberi oleh Anwar (kalaulah benar), sudah tentu lebih rendah dari angka tersebut! Di sini, ada kontradiksi. Maklumlah, penipuan memang mudah terdedah!

Nampaknya Mahathir cuba bermain propaganda. Melepas meriam, menembak orang yang tidak dapat menjawab dan tidak dapat membela diri.

Kita tidak hairan dengan "si kepala taik yang memimpin barisan taik yang bersistem taik" yang suka dan selalu bercakap bohong ini. Kalau semasa di Makkah pun dia sanggup berbohong, maka jangan hairanlah kalau dia sanggup berbohong di Kubang Pasu. Adakah dia ingat Makkah itu macam Langkawi, dan pergi Makkah itu macam pergi Langkawi? Ya benar, sebab itu dia sanggup berbohong di sana. Kalau di Makkah dia sanggup berbohong kepada Tuhan, maka jangan hairan kalau dia sanggup berbohong kepada rakyat Kubang Pasu dan rakyat Malaysia. Mereka ini dianggap "pokke" yang bodoh yang mudah diperbodohkan dengan pembohongan dan bau busuk taik yang membusuki dan membusukkan. Semasa di Makkah, apabila ditanya oleh wartawan-wartawan Arab tentang Anwar, Mahathir kata Anwar sudah dibebaskan! Inibohong!

Jika dia sanggup fitnahkan orang dengan fitnah yang sungguh jijik dan kejam, maka jangan hairan kalau dia sanggup hanya berbohong sahaja. Jika dia sanggup menganiayai orang seperti Dr. Munawar, Sukma, Mior, Azmin dan Anwar, maka jangan hairan kalau dia sanggup berbohong sahaja. Inilah dia SHIT @ PukiMak @ PM yang menjadi "kepala taik kepada baridan taik yang bersistem taik".

Kalau tidak malu pada Tuhan semasa di Makkah, maka dia tidak malu kepada rakyat Kubang Pasu dan rakyat Malaysia. Jika dia tidak malu kepada Rasulullah s.a.w. semasa di Makkah, maka dia tidak malu kepada rakyat Kubang Pasu dan rakyat Malaysia. Jika dia tidak takut dan malu kepada Tuhan walau di mana dia berada, maka dia tidak malu kepada manusia.

Inilah dia "kepala taik yang memimpin barisan taik yang bersistem taik".

Kepala taik!

Kepala taik!

Kepala taik!

SHIT @ PukiMak @ PM - hutang si kepala taik ini hanya boleh ditebus dengan darah kerana dosanya amat besar kepada manusia dan rakyat.

Deadly Intelligent Squad.


Sumber :Mahazalim

Back To Top

`

'

 

Archived Stories:

 


MUKA DEPAN | BISNES | GLOBAL | FOKUS | RENCANA | SURAT PEMBACA
FORUM | KOLEKSI |

HOME

The Reformist, Inc Contact Information | Surat Kepada Editor

Copyright©1999 The Reformist, Inc.
All Rights Reserved.