Undi Pos Tentera Tidak Relevan

Undi secara pos atau pengundi tidak hadir bagi anggota tentera dan isteri mereka adalah tidak relevan lagi, kata bekas Panglima Tentera Laut, Laksamana Madya (B) Tan Sri Mohamad Shariff Ishak.

Shariff berkata, pada masa sekarang anggota tentera tidak lagi ditugaskan di tempat-tempat yang terpencil seperti di hutan, laut atau sebagainya dan mereka boleh dirancangkan agar berada di pengkalan pada hari mengundi.

Menurutnya, anggota tentera juga tinggal di kem-kem yang mempunyai kemudahan yang sama dengan orang ramai di mana mereka boleh menggunakan kemudahan pilihanraya yang disediakan di tempat mereka bertugas.

“Ini berbeza dengan masa dahulu yang menghadapi banyak masalah disebabkan mobility seseorang angota tentera dari satu unit ke satu unit lain,”katanya betika berucap di majlis foum pemantauan pilihanraya anjuran pertubuhan bukan kerajaan (NGO), Bersatu Untuk Demokrasi dan Insaniah (Budi) di Hotel Federal di sini.

“Selain itu, undi pos ini boleh diselewengkan seperti yang terjadi sebelum ini,”katanya sambil meminta agar semua anggota tentera mengambil bahagian dalam pilihanraya akan datang.

Beliau berkata, anggota tentera dan polis yang layak mengundi berjumlah kira-kira 170,000 orang adalah satu bilangan yang besar dan boleh memberikan kesan dalam pilihanraya yang akan datang.